Sunnmøre
Foto: Rasmus Kongsøre
En vrimmel av fjorder, øyer og fjell

Velkommen til Ålesund og Sunnmøre

Lett å komme til, umulig å forlate


En vrimmel av fjorder, øyer og fjell som bare venter på å erte deg. Ålesund og Sunnmøre er lett å komme til, og umulig å forlate.

Ålesund er et jugendeventyr av tårn, spir og vakre utsmykkinger, et eventyr som sprer seg over flere øyer og strekker seg ut i Atlanterhavet.

Den katastrofale bybrannen i 1904 gjorde at bykjernen kunne gjenbygges som en rendyrket jugendby. Hvert eneste bygg ble individuelt utformet. Det gjør sentrum verdig flere turer på lykke og fromme. Og om man ikke finner fram, finner man i alle fall en kafé. Allerede på 1950-tallet lå småkneipene tett i tett i «Kafebyen».

Fra Ålesund er turen kort til Geirangerfjorden, de takkete toppene ved Hjørundfjorden og innover i Sunnmørsalpene. Juvelen i den norske fjordkronen med S-formen, fossefallene og de forlatte fjellgårdene står selvsagt fjellstøtt på UNESCOs verdensarvliste.

Sunnmøre er ville fjell, vakre fjorder og selve inspirasjonen for Aasens «Mellom bakkar og berg.» Lokalbefolkningen løper opp fjellsidene som om det var fortauskanter. For de som synes de 418 trappetrinnene opp til Ålesunds byfjell Aksla er nok, finnes en mager trøst: Selv de mest fjellvante klarer sjelden mer enn ett fjell om dagen.