Bare Restaurant i Bergen
Tilbake
Bare Restaurant

Reisebrev fra Bare Restaurant i Bergen

Tekst og foto: Cecilie Moestue

Cecilie Moestue har vært på en kulinarisk reise på Bare Restaurant i Bergen, i forbindelse med en overnatting på Bergen Børs.

Når jeg får sjansen til å spise på en restaurant som blir omtalt som byens beste, svarer jeg naturligvis ja! Og angrer ikke. Bare Restaurant er en opplevelse.

Jeg nærmest løper opp trappene til 3. etasje i nyåpnede Bergen Børs Hotel.

Imponerende blomsterbukett på mørkt marmorbord og lekkert moderne interiør med stripet tapet viser veien inn.

Første stopp er den overdådige baren med intakt historisk interiør fra 1800-tallet og hypermoderne speilfliser i skjønn harmoni. Dette er den gamle handelskammersalen fra tiden da børsen holdt til her.

Aperitiffen er uimotståelig frisk og god laget av vodka med bringebærlikør fra Attåt i Sandane. En signaturdrink som setter standarden for kvelden.

Inne i restauranten flommer lyset inn gjennom buede vinduer og treffer røffe villsausskinn fra Sotra på hver stolrygg. Grønne planter gjør det hjemmekoselig, og Leonard Cohens sensuelle stemme i høyttaleren matcher godt de levende lysene på bordene. Og gir akkurat den riktige stemningen for å nyte dagens 5-retters meny.

Første rett er sjøkreps fra Algrøy utenfor Sotra. Halen er pannestekt og på toppen ligger sprø rug sammen med kraft og glace kokt av hodene. Brent purreløk har fått plass ved siden av.

Krepsehalen serveres med kjeks toppet av majones laget av sjøkrepsrognen og gelé fra kraft kokt på skallene. Purreaske ligger florlett på toppen.

Assisterende kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen forklarer at sausen han heller over er laget av purreløk. Med juice kokt av bunnene og olje presset ut av toppene på purren. Det smaker fantastisk!

Sandkakake med fenalår fra Tveite gård på Voss er neste rett. Spennende å blande inn en tradisjonell sandkake med røkt fenalår, løkkrem og syltet løk. Deilig på smak, og servitøren avslører at det er litt mindre sukker og litt mer mandler i deigen enn i en vanlig sandkake.

Brødet har fått følge av hete steiner fra den vestlandske fjæra for å holde seg varmt. Smart og lekkert! Brødet er bakt av myse med syrnede frø og rugmel fra Holli mølle.

Servitøren forklarer at kniven av valnøtt-tre er spesiallaget til restauranten av treskjærer Andreas Emanuel Søderlund. “Vi bruker bare norsk håndverk hvis vi kan oppdrive det,” sier han. Smøret er hjemmelaget av pisket Rørosrømme kun tilsatt litt salt. Bestikket og dekketøy er forskjellig til hver rett, og har også alle et norsk opphav, bortsett fra noen japanske kniver.

Vinkelner Øystein Hole serverer en beaujolais til pannestekt uer, som er tredje rett.

Her er det syltede gulrøtter, tørket sopp, vinterreddiker, ferske blomkarseblader og soppsaus med tørket trøffeltang. Han forklarer at sukkertang smaker som trøffel når den blir tørket. Spennende! Ueren er perfekt, og sausens intense smak av sjø og sopp passet utmerket til.

Til kjøttretten får jeg en naturvin fra Chinon i Loiredalen i Frankrike. Den er laget på druen Cabarnet Franc av produsenten Bernard Beaudry.

Vinen passer veldig godt til hovedretten, som er stekt lårtunge av ku fra Samnanger. Selvplukket ramsløk fra Paradis utenfor Bergen følger med, og asparges fra Hvasser. Kjøkkenet har laget terrin fra bogen og glace av bein fra kua serveres sammen med nydelig brønnkarsekrem. En vinner!

Sherry av druen Pedro Ximénez helles elegant i glasset av vinkelneren, som forteller om perfekt forhold mellom sødme og syre i nettopp denne sherryen som ikke er så søt.

Det er helnorsk vaffel og vaffelis med multer til dessert. “Vi har latt vafler hvile i melk og fløte i tre døgn. Så siler vi av vaflene og lager is på melken,” fortelles det. Med multesirup og tørket vaffel på toppen er dette en deilig søt avslutning.

Isen følges av en nystekt vaffel med multesyltetøy og ekte geitost fra Rullestad ved Odda. Terningkast 6 for elegant servering på en pute av hvit lin!

Akkurat når jeg tror at måltidet er over kommer det kaffisnop på bordet. Og det har jeg alltid plass til! Den første er fransk nougat som blir lekkert flambert ved bordet med eplebrennevin fra Attåt i Sandane. Den smaker nydelig, og er laget av kandiserte valnøtter.

De tre aller siste små munnfullene er like himmelske. Helt nystekte bergenske mini-skillingsboller smaker deilig av kanel og kommer sammen med sjokoladeganash med rabarbrapulver. Kulen bak er laget av timian, sort te og honning. Med timiancruble på toppen.

Sistnevnte har restauranten gitt navnet “happy ending”. Det er jeg enig i. Dette var virkelig en flott avslutning på et herlig måltid.


Tusen takk for meg!