Grand Terminus i Bergen like ved jernbanen
Foto: Grand Terminus
Tilbake
Av Cecilie Moestue

Reisebrev fra Grand Terminus

Historisk sus på Grand Terminus i Bergen


Et steinkast unna jernbanestasjonen finner du klassiske Grand Terminus i Bergen. Vi besøkte hotellet en vårdag i mai – bli med og ta en titt.

Ærverdig og storslagent! Det er inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha snust inn atomsfæren i resepsjonsområdet. Veggene, dørene og møblene er laget i solid mørk eik – og gulvet er i marmor og skifer.

Bygget, som nå er fredet av Riksantikvaren, er fra 1928. De to norske arkitektene ønsket å laget et hotell av internasjonal format – og lot seg inspirere av utenlandske byhoteller etter en studietur til flere land i Europa. Det har de klart, synes jeg! Kun de beste materialer ble brukt, med blant annet eik fra Russland og skifer fra Voss. Taket er belagt med skifer fra Otta.

Se her, da! Bobler, roser og sjokolade på rommet! Dette hører med som en del av romantisk pakke på Grand Terminus.

Og rommet vårt gir følelsen av å ha kommet til et slott! Det er et stort og lekkert hjørnerom – en juniorsuite.

Men før champagnedrikking er det tid for å ta en titt rundt på hotellet. Her er det flotte detaljer å legge merke til. Blant annet dette glasstaket som gir naturlig lys ned i trappeløpet.

Alle de antikke møblene fra hotellets barndom er å finne spredt rundt i etasjene.

Skifertrappene som går helt opp til femte etasje. Det er umulig å ikke legge merke til dem. De er originale, belagt med skifer fra Voss, og fredet av Riksantikvaren.

Høye, tunge eikedører fører inn til selskapslokalene i første etasje.

Gamle skilt er også bevart. Legg merke til den gamle logoen i døren.

Moderne, norsk samtidskunst finner vi rundt hele hotellet. Det gir en fin kontrast til alt det antikke og historiske. Flott!

I lobbyområdet ligger Terminus Whiskybar. Det er ikke bare whisky den er kjent for, men også for å være stedet hvor Roald Amundsen planla sin siste ekspedisjon, før han forvant i isødet.

Beviset får vi på veggen her. Ser du nøye etter, kan du kjenne igjen detaljene i rommet, som er like den dag i dag.

I baren kan whiskyentusiaster virkelig boltre seg! Over 1000 single malt whisky kan du smake på. Legg merke til hotell-logoen i blyglassvinduet bak flaskene. Fin, ikke sant?

På dagtid fungerer baren som en lounge hvor du synker ned i dype ørelappstoler og nyter kaffen foran peisen.

Og hvem sier nei til et smørbrød, en suppe eller hovedrett i disse omgivelsene på kveldstid? Personlig synes jeg det er genialt med barer som har matservering. Det gjør måltidet litt mer uformelt.

Neste morgen er det tid for avreise – men først: frokost!

Frokostbuffeten har stort utvalg av godsaker – deilig ferskt brød, nylagde smoothies, hjemmelagd sild – og en overraskelse:

Honning fra egne bikuber på taket! 

Selv eggene er i lekker innpakning på Grand Hotel Terminus.

Familien Smørås, som eier Grand Terminus, har samlet på verker fra Kjell Erik Killi Olsen helt siden 80-tallet. Kunsten har fått sitt eget rom, nemlig frokostsalen. Så heldige er vi, som får sitte og nyte den siste kaffekoppen i et privat kunstgalleri.

Gode og mette setter vi kursen hjemover igjen, og takker for et flott opphold!

Ta deg en tur til Bergen og opplev historie fra hotellet du bor på! Bestill overnatting på Grand Terminus her!