Å nyte byen i landlige omgivelser


Ved kanten av Iddefjorden, rett ved siden av Sverige. Eller midt mellom Oslo og Göteborg. Halden er helt på grensen til å være Norges mest landlige byområde.

Imperiebyen Halden har brosteinsgater, elvepromenader og en avslappet gjestehavn. Sentrum er preget av ulike tidsepoker, men imperiestilen stikker seg ut, selv sammen med barokkteateret Fredrikshald Teater.

Fredriksten festning fra 1600-tallet har selvsagt monument over Karl XII som herostratisk falt her under beleiringen i 1718.  Festningen er i tillegg en oppdagelsesferd over voller og bastioner, mellom magasiner og ned i dype passasjer. Husk spøkelseskart.

Man kan som kjent ikke se grensen under vann. Seiler du midtfjords under Svinesundbroene inn mot Halden, er riksgrensen rett under kjølen – styrbord side i Sverige og babord side i Norge. 

Tar man turen mellom Tistedal og Skulrud åpenbarer Nord-Europas høyeste slusesystem seg. Her kan sommersesongen by på kanalturer. Haldenkanalen er en del av Haldenvassdraget og er et teknisk og historisk monument. Klatreparken på Ekås gård har mer enn hundre plattformer fordelt på mange spennende løyper, zipliner, klatrevegg og Låvehoppet, et basehopp på familievennlige 13 meter.

Grensefjorden inn til Halden har flere ganger blitt kalt Østlandets eneste vestlandsfjord. Iddefjorden er trang og idyllisk med steil og overraskende natur. Så kan vestlendingene mene hva de vil om akkurat hvor vestlandsk den egentlig er.

Bo på Fredriksten festning