En hyllest til Besto


I Bekkjarvik har maten alltid hatt en større rolle enn bare å mette. Den har bundet familien sammen, generasjon etter generasjon.

"Herlige Besto stod alltid ved kjøkkenbenken og kjevlet ut lefser når vi kom på besøk, med stø hånd og smil om munnen. Lukten av nystekte lefser og nytraktet kaffe fylte hele huset, og det var som om tiden sto stille et lite øyeblikk. Hver dag klokken fire var det fast tradisjon – søte lefser og kaffe ble servert til alle som ville smake. Dette var ekte tradisjonsmat, ikke bare i vår familie, men for mange langs hele Vestlandet."

I dag lever denne tradisjonen videre i restauranten Mirabelle by Ørjan Johannessen, der de samme lefsene blir servert som en hyllest til Besto – og til alle de gode minnene som startet på kjøkkenet hennes. 


Ingredienser

Tørt:

  • 3 kg hvetemel
  • ½ kg rugmel
  • 2 ss hjortetakksalt
  • 1 stor kopp sukker (tilsvarer ca 2 dl.)


Vått:

  • 1 l kulturmelk
  • 1 l sur skummet melk
  • 1 stor kopp sirup (ca. 2 dl)
  • 1 egg
  • 1 stor kopp smeltet smør


Smørkrem:

  • 500 g smør
  • 500 g melis
  • 1 ts kanel


Slik lager du lefsene:

  1. Bland det tørre i en bolle og lag en grop i midten. Visp sammen det våte, hell det i gropen og bland sammen til en jevn deig. Del deigen i 20 like emner.
  2. Kjevle hvert emne til tynne, runde lefser på ca. 3 mm tykkelse. Stek på takke på begge sider til de er gyldne, og legg dem på et tørt sted.
  3. Når lefsene skal serveres, bløter du dem raskt i rennende kaldt vann på begge sider. Legg dem på et fuktig klede og dekk med et nytt fuktig klede – da blir de myke og klare til smøring.


Smørkrem:

  1. Pisk smør, melis og kanel til en hvit og luftig krem.
  2. Smør et tynt lag på lefsene, brett til et rektangel og brett en gang til mot midten.
  3. Klipp av de avrundede endene og skjær lefsene i små, skrå biter.


Nyt smaken av Bestos kjøkken – og av en ekte familietradisjon fra Bekkjarvik!