I vikingenes fotspor


Så lenge man kan huske har Haugesund og Haugalandet satt standarden i alt fra hvordan vi skal organiseres som nasjon til hva nasjonen skal se på kino det neste året. Hvilket burde omfavne det meste.

I årtusener var Haugalandet Norges maktsentrum. De mektigste høvdingene og kongene holdt sete her. Det var derfor helt åpenbart at Harald Hårfagre etablerte tronen på Avaladsnes på Karmøy etter slaget ved Hafrsfjord. I dag kan man være viking for en dag og besøke en vikinggård.

Haugesund by sprudler av festivaler, spesielt i august. Da går både Den norske filmfestivalen og Sildajazzen av den såkalte stabelen. Litt nord for bykjernen ligger monumentet Haraldshaugen som mest sannsynlig ligger stedet der Harald Hårfagre visstnok er gravlagt.

Opplev en av verdens vakreste fosser, Langfoss. Dra på øyhopping til en av Norges minste og mest fascinerende kommuner, Utsira. Begynner du å svømme på feil side fra Utsira er den neste landkjenningen England.

Og ikke glem Skudeneshavn. Den lille havnære byen med smale gater, harmonisk småbåthavn og hvit, sjarmerende trehusbebyggelse. En av de best bevarte gamlebyene i Europa. På samme måte som regionen er en av de bedre bevarte hemmelighetene. Det trenger den ikke fortsette å være.