Et stykke uberørt arktisk villmark


Midtveis mellom norsk fastland og selveste Nordpolen ligger Svalbard. Et kupert og uberørt stykke artisk villmark med et unikt dyreliv.

«Svalbard» betyr «landet med de kalde kyster». Og joda, øygruppen har arktisk klima. Temperaturene er derimot betraktelig høyere enn områder på tilsvarende breddegrad. I Longyearbyen er snitttemperaturen -14 om vinteren og 6 om sommeren. Ikke særlig avskrekkende, uansett hvor man kommer fra i Norge.

Fra Longyearbyen kan man dra med båt, kajakk, snøskuter eller hest. Eller man kan ta ski - og for de tøffeste - beina fatt. Sommeren og høsten gir muligheten for å kombinere fotturer med båt og cruisereiser. Riktignok med gevær - det er en isbjørn for hver tredje innbygger.

Fargerike Longyearbyen er administrativt senter, og ikke lenger bare en bosetning. Stedet byr på bredt kulturliv - med konserter, forestillinger, festivaler og utstilinger. Restaurantene tilbyr mat av lokale råvarer. Både sel, hval, reinsdyr, rype og røye er mulig å prøve i kortreist variant.

Svalbards globale frhvelv er av sikkerhetshensyn ikke åpent for besøkende, men man kan se utstillingselementer og studere en modell av frøhvelvet i Svalbard museum.

Og, siden noen garantert lurer: Nei, det er ikke forbudt å bruke temaet fra Orions Belte som ringetone på telefonen på snøscootersafari. Men du trenger ikke.