Et stykke uberørt arktisk villmark


Midtveis mellom norsk fastland og selveste Nordpolen ligger Svalbard. Et kupert og uberørt stykke arktisk villmark med et unikt dyreliv.

«Svalbard» betyr «landet med de kalde kyster». Og joda, øygruppen har arktisk klima. Temperaturene er derimot betraktelig høyere enn områder på tilsvarende breddegrad. I Longyearbyen er snittemperaturen -14 om vinteren og 6 om sommeren. Ikke særlig avskrekkende, uansett hvor man kommer fra i Norge.

Fra Longyearbyen kan man dra på tur med båt, kajakk, snøskuter eller hundeslede. Eller man kan ta ski - og for de tøffeste - beina fatt. Sommeren og høsten gir muligheten for å kombinere fotturer med båt. Riktignok med våpen - det er isbjørn på Svalbard.

Fargerike Longyearbyen er administrativt senter, og ikke lenger bare en bosetning. Stedet byr på bredt kulturliv - med konserter, forestillinger, festivaler og utstillinger. Restaurantene tilbyr mat av lokale råvarer. Både sel, hval, reinsdyr, rype og røye er mulig å prøve i kortreist variant.

Svalbards globale frøhvelv er av sikkerhetshensyn ikke åpent for besøkende, men man kan se utstillingselementer og studere en modell av frøhvelvet i Svalbard museum.