Historier fra seilskutetiden


Egersund er en idyllisk havneby ved kysten sør for Stavanger. Byen har en rik historie - her la vikingskip til havn for 1000 år siden. I dag er Egersund Norges største fiskerihavn. 

I Egersund kan du oppleve norsk skjærgård, den idylliske havnen og et sjarmerende handelssentrum. Egersund er kjent som den store lille byen som har alt.

3 mil sør for Egersund finner du Sogndalstrand - et av Rogalands vakreste reisemål er en kulturell tidskapsel. De små og lettkantete trehusene i fredet landskap skjuler kulturhus, landhandel og en helt egen idyll.

Følger du ikke med, kan du fort kjøre forbi Sogndalstrand. Det tidligere ladestedet dannet en god og naturlig havn i seilskutetiden. Da bil og vei tok over som hovedinfrastruktur ble stedets hovedferdselsårestatus utfordret og etterhvert nærmest fraflyttet.

Langs Dalaneregionens eller ganske værharde kyst, har det ikke vært like lett å finne tilflukt i i storm og plutselige værskifter. Sogndalstrand er Norges eneste vernede «by». By i anføreselstegn, fordi det er lite som minner om travle biler, høye hus og kjedebutikker. Som medlem i identitet- og livskvalitetsbevegelsen Cittaslow er den fredede bebyggelsen, med gjenbruk av hus til næring og lokale råvarer i maten et perfekt sted å være.

Som Cittaslow-medlem har Sogndalstrand ingen turister. Bare gjester. Og det er jo mye kjekkere å være gjest.