Smaken av italiensk jul
På Engø Gård har panettone blitt en fast juletradisjon. Dette hjemmelagde, italienske julebrødet fyller huset med duften av smør, honning og kandiserte sitrusfrukter, og minner om de lange, lune bakeriene i Milano.
Denne oppskriften gir ca. 4 panettoner à 530 g, perfekt å dele med familie og venner – og en smakfull måte å bringe et snev av italiensk juletradisjon inn i norske hjem.
Ingredienser første deig:
- 180 g surdeig
- 480 g mel
- 240 g vann
- 0,7 g tørrgjær
- 149 g sukker
- 120 g eggeplommer
- 160 g smør
Ingredienser andre deig:
- 178 g mel
- 2 g tørrgjær
- 140 g sukker
- 180 g eggeplommer
- 320 g smør
- 30 g honning
- 11 g salt
- 300 g rosiner
- 250 g kandisert appelsinskall
Fremgangsmåte første deig:
- Bland surdeig, vann, tørrgjær og mel, og elt i 5 minutter.
- Tilsett sukker og elt i 5 minutter til.
- Tilsett eggeplommer og elt 5 minutter til.
- Tilsett smør og elt ytterligere 5 minutter.
- La deigen heve i 12 timer.
Når deigen hever, kan du kose deg med historien om panettone. Navnet betyr bokstavelig talt “stort brød”, men det finnes også en romantisk legende:
Den fattige bakeren Antonio jobbet ved hoffet til Milanos hertug Ludovico il Moro Sforza. Historien forteller at ridderen Ughetto degli Antellani forelsket seg i Antonios datter, Adalgisa. For å vinne hennes hjerte, presenterte Ughetto seg som bakerlærling og laget en mektig, luksuriøs hvetekake fylt med egg, smør, rosiner og kandiserte sitrusfrukter, som han stekte i en høy blomsterpotte.
Både Adalgisa og faren ble mektig imponerte, og hertugen smakte også kaken. Antonio fikk all ære for bakverket, Ughetto vant hjertet til Adalgisa, og et storslått bryllup ble arrangert av hertugen selv. Kaken skal ha fått navnet “Pan de Toni” til ære for bakeren som skapte den.
Fremgangsmåte andre deig:
- Tilsett mel og tørrgjær i første deig, og elt i 5 minutter.
- Tilsett sukker og elt 5 minutter.
- Tilsett eggeplommer og elt 5 minutter.
- Tilsett honning, smør og salt, og elt 5 minutter til.
- Bland inn rosiner og kandisert appelsinskall til slutt.
- La deigen heve i 1 time.
- Del i emner à 530 g, trill og la hvile i 15 minutter.
- Form og legg i bakeformer, og hev i 5–8 timer.
- Stek først 5 minutter på 200°C med 20 % damp, deretter videre på 170°C til kjernetemperaturen er 95°C.
Panettone smaker aller best fersk, enten til frokost, som dessert eller rett fra ovnen med litt smør og en varm juledrikk. Buon appetito!
PS: Om du ikke ønsker å bake selv, eller skulle ønske et garantert resultat, kan panettonene også forhåndsbestilles ved å sende en e-post til [email protected] (henting fra 15. desember).