Fine dining på 78 grader nord
“Huset” er Longyearbyens mest legendariske bygg. I mørketiden ser du det opplyst som et slott øverst i dalen. Det ble bygget som forsamlingshus i 1951, og fikk umiddelbart sitt berømte navn av byens befolkning. Her har det vært servering siden alkohol første gang ble tillatt servert på 50-tallet. De fleste av byens institusjoner inklusive skole, sykehus og postkontor, har hatt tilholdssted i Huset.
I dag er Huset kjent for sin restaurant og bistro med nordiske smaker og innslag av råvarer fra Svalbard og arktis. Siden 80-tallet er det bygget opp en vinkjeller som er blant Skandinavias største med over 15 000 flasker.
Huset ble tegnet av Jakob Hansen, som også var arkitekt for Colosseum kino i Oslo. Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS begynte å bygge i 1948, og dørene åpnet 13. oktober 1951. Huset lå sentralt, og ble derfor kalt byens hjerte. Det lå nøytralt midt mellom de ulike samfunnsgruppene, og er også i dag et unikt møtested for både lokalbefolkningen og tilreisende.