Selveste eventyrhotellet i Norge. Det er Dalen Hotel, det. Bli med og ta en titt!  Staselige MS Henrik Ibsen har fraktet oss opp hit fra Ulefoss. Turen tar du på egen hånd, eller via kortferien “en historisk båtopplevelse på Telemarkskanalen”
Tilbake

Reisebrev fra Dalen Hotel

Eventyrhotellet


Selveste eventyrhotellet i Norge. Det er Dalen Hotel det. Bli med og ta en titt!

Staselige MS Henrik Ibsen har fraktet oss opp hit fra Ulefoss. Turen tar du på egen hånd, eller via kortferien “en historisk båtopplevelse på Telemarkskanalen”.


Stas å bli hentet på bryggen av piccolo i veteranbil!

Til å drømme seg bort i! Vi fikk dette rommet med utsikt over hagen og innsjøen Bandak.

Direkte utgang til hagen og en søt liten veranda – o lykke! Her kan vi bli i dagesvis og bare nyte omgivelsene.

Lekre toalettsaker på badet – detaljer som teller og gir luksusfølelsen.

Første stopp på vår lille rundtur i hotellet er her på terrassen – det er tid for en kaffekopp i ro og fred.

Hallen på Dalen Hotel er et mektig syn. Her er nesten alt uforandret siden starten i 1894, med dobbelpeis, lysekroner og et gedigent glasstak. Rommet har sjel, og på veggene henger portretter av kongelige gjester.

Sakralt! Å titte opp til annen etasje gir assosiasjoner til et kirkebygg.

Det imponerende glasstaket får naturlig lys ovenfra, og gir rommet en magisk stemning.

Alle salongene er nydelig oppusset.

Vi drømmer oss tilbake til en annen tid i stuer som dette.

Og så er det tid for middag. «En smak av Telemark” er dagens tema – og hvilken smak! Det startet med pannestekte kamskjell med grønne erter, røkt bacon og løvtynne potetskiver.

Etter en nydelig første rett, kommer lokalmat – anderillette fra Holte gård. Servert med sopp, vaktelegg og smørstekte tyttebær. Utsøkt!

Kreativt på tallerkenen! Kveite fra Ryfylke smaker nydelig med rotfrukter, kapers. Og juvelen i kronen…

…potetpuré smakssatt med trøffel. Vi er i himmelen!

En morsom historie: Hotelleieren oppdaget vinen “Chateau Dalem” fra Frankrike. Han ble så begeistret over navnelikheten at den nå finnes fast på vinkartet. God var den også!

Hovedretten er velsmakende hjort med appelsinglaserte gulrøtter og rotfrukter.

Heldige er vi som får en smakebit av alle dessertene som avslutning på måltidet. Og her er det bare å glede seg! Spesielt til fioliskremen. Det er stjernekokken Daniel Johanssons spesialitet. Og verd turen i seg selv.

I tillegg får vi sjokoladekake med røkt sjokoladejord, sorbet av tindved, friske bringebær og italiensk marengs. Noen røper at de har en egen dessertkokk fra Skottland i staben i år. Det merkes – fem stjerner til henne fra oss!

Intet historisk hotell uten et spøkelse! På Dalen Hotel er det hver kveld nydelig dekket et bord til en person. Men fortellingen om den engelske ladyen? Den får du når du besøker hotellet.

Trillende pianotoner sammen med kaffe og avec i hallen er en opplevelse.

Og jeg som har nese for detaljer – blir veldig glad når jeg kommer inn på rommet og ser at sengeteppet er lagt til side, og en liten blomst ligger på dynen. “Turndown”, eller night service, som det heter på engelsk. Det var imponerende, og første gang jeg opplever i Norge. Flott!

En god start på dagen blir det med en herlig smoothie neste morgen.

Og det er nesten like staselig å spise frokost her – som ved middagen kvelden før.

Vi setter pris på lokal eplemost fra Gvarv. Smakte deilig!

Mye å bli fristet av på det store frokostbordet. Vaffelen lagde vi selv til slutt.

Før avreise, hilser vi på en søt andeflokk i hagen. Spørs om ikke kokken har planer for disse fem en vakker dag?

Takk for meg og for et flott opphold! En tanke går til alle dere som gjennom årene har vært med og tatt vare på dette praktbygget fra 1894. Vi er glade for at en av de største trebygningene i Norge har fått lov til å stå intakt, uten ombygninger, eller store endringer. Det er unikt og en historisk opplevelse i seg selv.

Tekst og foto: Cecilie Moestue

Har du lyst å oppleve historie i Telemark? Bestill overnatting på Dalen Hotel her! Du kan spleise på deg et romantisk opphold i Telemark, eller hva med en kulinarisk opplevelse? Eller hva med en tredagers kortferie på Telemarkskanalen, inkludert overnattinger på Dalen Hotel?