Treffpunktet mellom øst og vest


Bergensbanens bokstavelige høydepunkt er også et velegnet startpunkt for å nå det nærmeste Norge kommer internasjonale eventyrprinsesser. I tillegg til svart belte i sunn nasjonalromantikk.

Midt på Hardangervidda, forblåst og solglitrende, ligger Finse. Noen kaller det treffpunktet mellom øst og vest. Andre er mer opptatt av at det ligger fantastisk til, midt mellom Hallingskarvet og Hardangervidda nasjonalparker. Uansett utgangspunkt vil nok de fleste finne roen på Hotel Finse 1222, som de siste årene har gjenoppstått i ny drakt med blant annet Snøhetta Arkitekter på laget. 

Det er ikke stedet for sol og varme, selv sommeren som oftest byr på mer varme enn den årlige gjennomsnittemperaturen på - 2. Og med Hardangerjøkulen og det voldsomme og majestetiske Hallingskravet i umiddelbar nærhet får man uansett frysninger av det mer metaforiske slaget.

Finse er det sydligste stedet i Europa med arktisk klima. Både Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, og Sir Ernest Shackleton (Scotts rival) brukte Finse som utgangspunkt for klimatiske tester og tilvenninger før sine ekspedisjoner.

Naturen og været skaper den perfekte rammen for unike vinteropplevelser. Om sommeren kan man fremdeles dra på breturer, utforske blåisen som ligger som sidarm til Hardangerjøkulen. Hovedaktiviteten er uansett sykling på Rallarvegen.

En av Norges mest populære sykkelruter ender i Flåm, som sammen mer Nærøyfjorden er inspirasjonen for den magiske eventyrbyen Arendelle i tegnefilmen «Frost».

Virkeligheten er, selvsagt, enda mer magisk.