I kongelige fotspor på Dronningstien


Dronningstien er en tur rundt Hotel Ullensvang som i 2013 ble åpnet av Dronningen selv. Gjennom 20 år har Dronningstien blitt en av H.M. Dronning Sonja sine favoritter, en tur som hun gjennomfører enten til fots eller på ski. Turen går på fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus og byr på fantastisk utsikt til både Hardangerfjorden, Hardangervidda Nasjonalpark og Folgefonna Nasjonalpark.

Den lokale Lionsklubben har merket sommerruten etter instruksjoner fra Dronningen. Skilting med blå D-er følger ruten, i stedet for de tradisjonelle røde T-ene vi er vant til i fjell-Norge. Turen er den eneste som kan tituleres offisielt med navnet til H.M. Dronning Sonja.

Pakken inkluderer:
· To overnattinger i standard dobbeltrom med utsikt mot fjell
· Frokost begge dager
· To 3-retters middager

Sesong: Når det er snøfritt, vanligvis fra juni til ut september/oktober.

Varighet og kart: Den 16 km lange turen tar fra 6-8 timer. Se her for kart og høydeprofil.

Høydemeter: Røte – Heng ca 550 m, Dronningstien fra Heng til Rjukande ca 350. Rjukande – Lofthus ca 1.000 m. Total høydeforskjell er ca 1100 m.

Hvor går Dronningstien?
Turen starter på Røte («Velteplassen»), som ligger ca 6 kilometer nord for Hotel Ullensvang – mellom Lofthus og Kinsarvik. Kjøreturen tar 10 minutter. Herfra fortsetter man opp traktorveien til Hardangervidda, 890 m.o.h. der den merkede stien starter.

Ordet panorama skildrer ruten i all sin prakt; Du passerer en rekke flotte utsiktspunkter hvor du kan se utover mot Sørfjorden, Odda, Folgefonna, Hardangerbrua og Eidfjord. Man ser også over til Utne og Kvanndal, samt fjorden inn mot Kinsarvik. Den sørlige delen av ruten går gjennom det som har blitt kjent som «Munketrappene» som består av 616 trappetrinn i stein lagt av lokale munker i perioden 1210 til 1537.

Gode tips fra oss: Begynnelsen av stien kan oppleves vått da den krysser to myrområder - ha med gode tursko. Gåstaver er å anbefale for nedstigningen til Lofthus. 

Les mer om turen i vårt reisebrev fra Dronningstien og Hotel Ullensvang.

Tilkomst med offentlig transport: Det går buss fra Odda, Eidfjord, Geilo og Voss som stopper på Lofthus. I sommersesongen går det i tillegg hurtigbåt fra Norheimsund som har busskorrespondanse til og fra Bergen.

Ikke boende gjester bes om å parkere i sentrum på Lofthus, da hotellets parkeringsplasser er forbeholdt våre boende gjester pga. begrenset antall plasser.

Transporthjelp: Hotel Ullensvang hjelper gjerne med å foreslå transportalternativer til/fra startpunktet på Røte.

På et lite sted som Lofthus er det få drosjer tilgjengelig. Bestill derfor gjerne transport i forkant hos Ullensvang Taxisentral: 954 74 575

Kan endres/avbestilles fram til kl. 12.00 dagen før ankomst.