I kongelige fotspor på Dronningstien


Dronningstien er en tur rundt Hotel Ullensvang som i 2013 ble åpnet av Dronningen selv. Gjennom 20 år har Dronningstien blitt en av H.M. Dronning Sonja sine favoritter, en tur som hun gjennomfører enten til fots eller på ski. Turen går på fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus og byr på fantastisk utsikt til både Hardangerfjorden, Hardangervidda Nasjonalpark og Folgefonna Nasjonalpark.

Den lokale Lionsklubben har merket sommerruten etter instruksjoner fra Dronningen. Skilting med blå D-er følger ruta, i stedet for de tradisjonelle røde T-ene vi er vant til i fjell-Norge. Turen er den eneste som kan tituleres offisielt med navnet til H.M. Dronning Sonja.

Sesong: Når det er snøfritt, vanligvis fra juni til ut september/oktober.

Varighet og kart: Den 16 km lange turen tar fra 6-8 timer. Se her for kart og høydeprofil.

Høydemeter: Røte – Heng ca 550 m, Dronningstien frå Heng til Rjukande ca 350. Rjukande – Lofthus ca 1.000 m. Total høydeforskjell er ca 1100 m.

Hvor går Dronningstien?
Turen starter på Røte («Velteplassen»), som ligger ca 6 kilometer nord for Hotel Ullensvang – mellom Lofthus og Kinsarvik. Kjøreturen tar 10 minutter. Herfra fortsetter man opp traktorveien til Hardangervidda, 890 m.o.h. der den merkede stien starter.

Ordet panorama skildrer ruten i all sin prakt; Du passerer en rekke flotte utsiktspunkter hvor du kan se utover mot Sørfjorden, Odda, Folgefonna, Hardangerbrua og Eidfjord. Man ser også over til Utne og Kvanndal, samt fjorden inn mot Kinsarvik. Den sørlige delen av ruten går gjennom det som har blitt kjent som «Munketrappene» som består av 616 trappetrinn i stein lagt av lokale munker i perioden 1210 til 1537.

Gode tips fra oss: Begynnelsen av stien kan oppleves vått da den krysser to myrområder - ha med gode tursko. Gåstaver er å anbefale for nedstigningen til Lofthus. 

Les mer om turen i vårt reisebrev fra Dronningstien og Hotel Ullensvang.

Tilkomst med offentlig transport: Det går buss fra Odda, Eidfjord, Geilo og Voss som stopper på Lofthus. I sommersesongen går det i tillegg hurtigbåt fra Norheimsund som har busskorrespondanse til og fra Bergen.

Ikke boende gjester bes om å parkere i sentrum på Lofthus, da hotellets parkeringsplasser er forbeholdt våre boende gjester pga. begrenset antall plasser.

Transporthjelp: Hotel Ullensvang hjelper gjerne med å foreslå transportalternativer til/fra startpunktet på Røte.

På et lite sted som Lofthus er det få drosjer tilgjengelig. Bestill derfor gjerne transport i forkant hos Ullensvang Taxisentral: 954 74 575

Priser i 2019 per person i dobbeltrom for 2 netter:

01.06 – 15.06. & 16.08. – 30.09: Fra kr 3420,- i midtuke (søndag – torsdag) og fra kr 3820,- fredager og lørdager.

16.06. – 15.08: Fra kr 3620,- i midtuke (søndag – torsdag) og fra kr 3820,- fredager og lørdager.

Inkludert i pakken er to overnattinger i standard dobbelt rom med utsikt mot fjell, samt frokost begge dager og to buffetmiddager.